Chinese Nieuwjaar 2020
Last update: 14-08-2019
In Nederland vieren we het nieuwe jaar in de nacht van 31 december op 1 januari om middernacht. Niet iedereen in de wereld maakt echter gebruik van dezelfde kalender. In China bijvoorbeeld vieren ze het nieuwe jaar op een heel ander moment. Ook het jaartal is in China heel anders, sterker nog, de Chinese jaartelling loopt ruim 2500 jaar voor op onze jaartelling. Het Chinese nieuwjaar vindt ieder jaar op een andere datum plaats en ieder jaar staat in het teken van een dier. Kom alles te weten over het Chinese Nieuwjaar zoals de datum in 2020, het jaartal en het dier.
Chinese Nieuwjaar
Het Chinese Nieuwjaar wordt uiteraard groots gevierd in China, maar ook daarbuiten. Onder andere in Taiwan en door de vele Chinese gemeenschappen wereldwijd, dus ook in Nederland. Het Chinese Nieuwjaar staat bekend vanwege de vele bijzondere gebruiken zoals veel vuurwerk, drakendansen, enzovoorts. Veel van de gebruiken en festiviteiten bestaan om de kwade demoon Nian, een mensetend roofdier uit de diepe zee, te verjagen met hard geluid. Net zoals veel westerlingen vieren Chinezen nieuwjaar samen met familie. Het Chinese Nieuwjaar wordt ieder jaar gevierd ergens tussen 21 januari en 20 februari, afhankelijk van de stand van de maan. Het Chinese nieuwe jaar begint namelijk bij de tweede nieuwe maan na 21 december wanneer de zonnewende plaatsvindt.
Datum 2020
Maar wanneer is dan precies het Chinese Nieuwjaar? Om een datum aan te geven maken we weer even gebruik van onze eigen Gregoriaanse kalender. In 2020 valt het Chinese Nieuwjaar op zaterdag 25 januari 2020. In China begint op die dag overigens dus niet het jaar 2020, maar het jaar 4717!
Dieren
Ieder Chinees jaar is gekoppeld aan de Chinese dierenriem, welke uit twaalf dieren bestaat. Deze dieren zijn de draak, slang, paard, geit / schaap, aap, haan, hond, varken, rat, of, tijger of konijn. Elk jaar geldt als het jaar van een van de dieren. Het Chinese Nieuwjaar dat ingaat in 2020 is het het jaar van het rat.
Festiviteiten en gebruiken
Het Chinese Nieuwjaar gaat gepaard met tal van bijzondere festiviteiten en gebruiken. De festiviteiten vinden plaats in de periode van de eerste tot en met de vijftiende dag na de start van het nieuwe jaar. Enkele speciale nieuwjaarstradities zijn het ophangen van een nieuwjaarstekening, rode lampionnen, drank- en leeuwendansen, nieuwjaarsbloemen, vuurwerk afsteken ter verjaging van kwade geesten, wierook branden, trommels, enzovoorts.
Datum komende jaren
De datums waarop het Chinese Nieuwjaar de komende jaren wordt gevierd zijn:
- 12 januari 2021: jaar van de os (4718)
- 1 februari 2022: jaar van de tijger (4719)