Wintertijd 2020

Wanneer klok verzetten?

Tweemaal per jaar wordt de klok verzet vanwege het ingaan van de zomer- en wintertijd. De ene keer gaat de klok één uur vooruit en de andere keer één uur terug. In het najaar gaat altijd de Wintertijd in en dat betekent dat de klok achteruit gaat. De Wintertijd gaat altijd in aan het eind van de maand oktober. Kom te weten wanneer in 2020 de Wintertijd ingaat en op welk tijdstip de klok moet worden verzet.

Datum wintertijd

De wintertijd gaat altijd in tijdens de nacht van zaterdag op zondag aan het einde van de maand oktober. In 2019 gaat de wintertijd in gedurende de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober. De wintertijd duurt ongeveer vijf maanden lang. Tijdens de wintertijd is het 's ochtends een uur eerder licht en 's avonds een uur vroeger donker. Kenmerkend zijn dus de lange en donkere avonden die het hoogtepunt hebben rond 21 december wanneer de kortste dag plaatsvindt. 

Klok achteruit

De klok gaat om 3 uur ’s nachts één uur terug naar 2 uur. Dit betekent dus dat de klok achteruit wordt gezet. De nacht duurt hierdoor één uur langer en je kunt daarom één uur langer slapen. Voor veel mensen is het lastig om te onthouden of de klok voor- of achteruit moet worden gezet tijdens het ingaan van de Wintertijd. Toch is er een eenvoudig ezelsbruggetje wat je kan helpen bij het onthouden van dit halfjaarlijkse ritueel: “In het voorjaar gaat de klok vooruit” en in het najaar dus achteruit.

Zomertijd

De Wintertijd zal duren tot in het voorjaar van 2021. In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 maart zal de Zomertijd weer ingaan en wordt de klok dus weer één uur vooruitgezet.

België winteruur

In België is de benaming wintertijd niet zo gebruikelijk, in België wordt namelijk de term Winteruur vaker gebruikt. Er zijn, behalve de andere benaming, geen verschillen. Het winteruur gaat ook in België dus in gedurende de nacht van 24 op 25 oktober 2020.

Waarom klok verzetten?

Wereldwijd verzetten ongeveer zeventig landen tweemaal per jaar de klok. Hiertoe behoren de meeste Europese en Noord-Amerikaanse landen. De klok wordt verzet omdat dit in historische tijden besparingen opleverde qua elektriciteit. Tegenwoordig is er regelmatig veel kritiek op de zomer- en wintertijd omdat het teveel mensen (en dieren) van slag maakt en omdat de energiebesparing nihil zou zijn.